Home » Geschiedenis

Geschiedenis

Deze Blues mobiel is niet de originele, maar het is wel een originele Dodge Monaco uit 1974. Dit was een soortgelijke wagen zoals gebruikt in de fim van de blues Brothers uit 1980. Hierin speelde deze wagen een prominente rol omdat dit het vervoersmiddel van de Blues Brothers was. De originele Blues mobiel was door Elwood ingeruild voor een microfoon waardoor deze oude politie wagen moest worden aangeschaft.

De Dodge Monaco was een automodel van het Amerikaanse merk Dodge tussen 1965 en 1978 en tussen 1990 en 1992. In die eerste periode verschenen twee generaties. Het model werd midden jaren 1960 geïntroduceerd als een grote auto. Naar aanleiding van de oliecrises in de jaren 1970 verscheen in 1977 een kleinere Monaco als de tweede generatie. De grote Monaco bleef intussen beschikbaar en heette Dodge Royal Monaco. De Dodge Monaco werd in de Verenigde Staten veel ingezet als politiewagen, ook in films en televisieseries:De televisieserie The Dukes of Hazzard stond bekend om het grote aantal Monaco’s dat erin vernield werd. In de film The Blues Brothers werd een Dodge Monaco uit 1974 gebruikt als Bluesmobile. Elwood Blues (Dan Aykroyd) verantwoordt de keuze van een tweedehands politiewagen aan zijn broer Jake (John Belushi) als volgt: It’s got a cop motor, a 440-cubic-inch plant. It’s got cop tires, cop suspension, cop shocks. It’s a model made before catalytic converters so it’ll run good on regular gas. Deze was voorzien van de 375 pk sterke “440 Magnum” 7,2 liter (440 cubic inch) V8-motor, die destijds speciaal voor de politie nog werd geleverd ondanks de gevolgen van de oliecrisis van 1973. Tijdens de openingscredits van de politieserie Hill Street Blues figureren drie witte Dodges Monaco Royal 1977.

Deze Dodge Monaco was van origine geen politiewagen maar een “reguliere” wagen die in 2006 in Nederland geïmporteerd is. Hierna is de wagen twee keer van eigenaar gewisseld en nu zijn wij de trotste bezitters van deze “Blues mobiel”. De voorliefde van ons (of eigenlijk Marcel) stamt uit de tijd dat we kennis maakte met de Blues Brothers en de gemaakt film. Op slag verliefd op de film, muziek, stijl en dus ook de auto. Hierdoor kan het niet uitblijven dat een Blues mobiel moest dienen als trouwvervoer! Na een lange zoektocht kwamen we uit bij de eigenaar en die was zo vriendelijk om ons de wagen te verhuren voor die dag. Uiteraard riepen we nog dat als hij de wagen zou willen verkopen aan ons moest denken, maar dat was natuurlijk tegen beter weten in. Toch was het op een bepaalt moment zover en konden we de Blues mobiel niet laten staan!! Vandaar dat we nu de trotste bezitters zijn van deze mobiel.

De Dodge Monaco was in 1974 een normale wagen waarvan er vele zijn gemaakt, echter na veertig jaar is de spoeling erg dun. Nu rijdt er sinds kort een tweede exemplaar rond in Nederland. De eerste eigenaar van deze mobiel heeft onlangs een exemplaar naar Nederland gehaald! Hiermee komt het aantal van deze unieke exemplaren op twee in Nederland. www.bluesmobiel.nl